Konstruktor - Trag u vremenu i prostoru

Novosti

23. rujna 2004

UVIJEK ISPRED SVOG VREMENA

Dana 23.06.2004. puštena je u promet zadnja dionica 145 km duge Autoceste Rijeka-Zagreb na dijelu od Vrbovskog do Bosiljeva. Na izgradnji tog važnog objekta i Konstruktor je dao nemali obol sudjelujući u njegovu stvaranju od samog početka, a bilo je to, vjerovali ili ne, prije pune 33 godine. Svjedok njegova stvaranja od samih početaka do završetka je glavni inženjer projekta Ivan Galić, zadužen za Konstruktorove tunele i trasu, koji se na otvaranju Autoceste prisjetio i tih dalekih vremena. Naime, davne 1971. započela je izgradnja Autoceste na dionici Rijeka-Kikovica. Ekipa Konstruktora, koja se tada vratila iz Zambije, gdje je s uspjehom završila objekt hidroelektrane Kafue-Gorge, dobila je novi zadatak da se uključi u izgradnju te prve autoceste u Hrvatskoj. Poneseni entuzijazmom, s uspjehom nastupaju na toj dionici i prvi put u našoj zemlji primjenjuju metodu miniranja na velikim usjecima i zasjecima tzv. “presplittingom”, a u tunelima “smooth blastingom”, odnosno predcijepanjem stijenske mase kako bi se sačuvala njena stabilnost i struktura.

“S tim metodama tada smo upoznali sve investitore, projektante i nadzorne institucije, da bi danas one bile opće prihvaćene. Konstruktor je za tu dionicu nabavio i posebnu opremu, primijen- jenu prvi put u Hrvatskoj: stroj za izradu betonskih pasica i rigola tzv.”pasičar” koji je iz SAD-a dopremljen avionom, a prava senzacija, za ondašnje prilike, bio je i snažni buldozer Cat.D-9”, i sada s vidljivim uzbuđenjem priča inženjer Galić, tada mladi inženjer na gradilištu.

Vjerovalo se tada da će se tako važna prometnica nastaviti graditi prema Zagrebu i da će se završiti za nekoliko godina. Tek u samostalnoj Hrvatskoj taj cilj je i ostvaren.

S ponosom možemo istaći da je Konstruktor sudjelovao na izgradnji svih važnijih objekata, a to su: Vijadukt Drežnik, Most Kamačnik, dionice Karlovac-Vukova Gorica i Kupjak-Vrbovsko te tuneli Vršek, Javorova kosa, Pod Vugleš i Rožman brdo.

Komentari:

ispis
  • Konstruktor inženjering d.d.
  • Svačićeva 4/1, 21000 Split
  • Telefon: +385 21 409 200
  • Fax: +385 21 486 843
  • Kontakt e-mail

Konstruktor Godišnjak