Konstruktor - Trag u vremenu i prostoru

Novosti

24. travnja 2009

Konstruktor idući tjedan započinje pregovore s crnogorskom vladom

Konstruktor idući tjedan započinje pregovore s crnogorskom vladom

Konstruktor je uplatio jamstvo od 500.000 eura, uskoro će morati još 1,6 milijuna eura.

Predstavnici vlade Crne Gore i prvorangiranog na međunarodnom natječaju za gradnju autoceste u toj državi hrvatskog konzorcija, koji predvodi splitski Konstruktor, započinju pregovore u utorak u Podgorici.Tema razgovora je koncesijski ugovor za izgradnju autoceste od Bar do Boljara koja vodi od crnogorske obale do granice sa Srbijom.

Sporna pitanja

Hrvatski konzorcij pobijedio je na međunarodnom natječaju, jer je njegova ponuda od 2,77 milijardi eura za čitavu trasu od oko 170 kilometara autoceste, od čega bi se na državu Crnu Goru odnosilo 1,74 milijardi eura, ocijenjena kao najpovoljnija. U predstojećim pregovorima predstavnika vlade i konzorcija, za koje se predviđa da će trajati mjesec dana, najznačajniji i najneizvjesniji dio bit će pitanje financiranja najznačajnijeg gospodarskog projekta u povijesti Crne Gore.Ministar prometa,pomorstva i telekomunikacija u vladi Crne Gore Andrija Lompar, koji vodi projekt, odmah nakon proglašenja pobjednika na natječaju izjavio je da će pregovori s Konstruktorom biti samo formalnost i da je uvjeren da neće biti nekih značajnijih spornih pitanja. U međuvremenu je Konstruktor, kao prvo traženo jamstvo, uplatio 500 000 eura. Prva iduća rata koju treba uplatiti hrvatski konzorcij iznosi 1,6 milijuna eura. Tim iznosom koncesionar će garantirati da će u naredna tri mjeseca osigurati polovinu ukupnog novca predviđenog za izgradnju autoceste. Koncesijski ugovor precizira da ukoliko koncesionar ne osigura polovinu predviđenog novca za gradnju autoceste u predviđenom roku gubi uplaćene garancije od 2,1 milijun eura. Crnogorska vlada, također, ima pravo raskinuti ugovor i tražiti novog partnera. Ako u roku od šest mjeseci Konstruktor ponudi dokaze da ima pola svote, uplaćene garancije mu se vraćaju.Da bi osigurali izvođenje čitavog projekta vlada Crne Gore predvidjela je i niz kontinuiranih jamstava koje će tražiti sve dok se buduća autocesta bude gradila. Te jamstva kretat će se u visini od pet posto vrijednosti ukupnog projekta i nikada neće biti ispod deset posto te vrijednosti.

Nova tvrtka

Konstruktor će u najskorije vrijeme u Podgorici osnovati vlastitu tvrtku. Rok za potpisaivanje ugovora između vlade Crne Gore i Konstruktora je kraj rujna. Ministar Lompar očekuje da će sve pripreme biti gotove do tada i da će prvi radovi na početnoj dionici, od Podgorice do Meteševa čija je dužina 45 kilometara, početi prvog listopada ili najkasnije sedam dana poslije.

Dogovor

Odlaganje otpada
Tijekom pregovora u Podgorici predstavnici vlade Crne Gore i hrvatskog konzorcija trebaju precizirati i niz tehničkih detalja poput lokacija za odlaganje otpadnog materijala.

Maksimalno poskupljenje
Očekuje se da će otpada biti u izuzetno velikim količinama, s obzirom da će biti veliki broj tunela. Precizirat će se visina poskupljenja određenih cijena u odnosu na rast troškova života i inflaciju.

Komentari:

ispis
  • Konstruktor inženjering d.d.
  • Svačićeva 4/1, 21000 Split
  • Telefon: +385 21 409 200
  • Fax: +385 21 486 843
  • Kontakt e-mail

Konstruktor Godišnjak